Два медала за България извоюваха възпитаници на Петромакс
Два медала за България извоюваха възпитаници на Петромакс / archiv.DarikNews

От 16 до 18 март 2012 в град Херцoг Нови - Черна Гора се състоя 15 - то Балканско първенство по карате за мъже и жени и 17 - то Балканско първенство за деца.
В първенствата участваха 13 държави - членки на Балканската Федерация "Карате-до" - oфициалната регионална федерация на Европейската и Световна Карате Федерации.
Общият брой състезатели участвали в първенствата е 918, а заедно със съдиите и официалните лица, бяха 1120. Българската Национална федерация Карате-до, участва с национален отбор от 63 каратеки.

Водач на Българската делегация бе ицепрезидентът на БНФК и главен инструктор на КБИ „Петромакс" - сенсей Русалин Русалинов.
Плевенският Клуб по бойни изкуства „Петромакс" участва в националната гарнитура с 6 състезателя, двама треньори - Станимир Недялков и Ивайло Петков, и един съдия - Ангел Ленков.

Отлично представяне на Балканското първенство направиха Гергана Витанова и Пламен Диков - носителите на двата медала за България при възрастова група мъже и жени - и двамата представители на Плевенската школа „Петромакс".
Гергана Витанова, която при дисциплина ката индивидуално жени извоюва бронзов медал, игра 5 срещи.
Пламен Диков, единствен при мъжете, спечели бронзов медал в своята категория - до 60 кг., дисциплина кумите индивидуално мъже, след като спечели 5 срещи и загуби 1.

При децата най-добро представяне направи Ивет Горанова, която в категория до 42 кг. се класира на 5то място след 5 срещи. Сестра й Габриела Горанова игра в категория до 47 кг. Тя извоюва 2 победи, но загуби от представителка на Босна и Херцеговина на ‘малкия финал' и отпадна от борбата за медали. Горанови са възпитанички на Спортно Училище „Георги Бенковски" град Плевен - със спорт карате.

Като цяло от Балканското първенство, България е на 7 мо място, с общо 12 медала - 3 златни, 3 сребърни и 6 бронзови. На първо място по брой медали е Турция, следвана от Сърбия и Македония. На практика Турция и Сърбия участват в разпределението на медалите и на Европейски и Световни първенства по карате, което прави Балканските първенства едни от най-силните регионални първенства.

На това Балканско Първенство, Плевенският инструктор и съдия Ангел Ленков защити категорията „Балкански съдия по карате до".