Делото за пожара във влака София - Кардам приключва до края на годината?
Делото за пожара във влака София - Кардам приключва до края на годината? / netinfo

Делото по пожара във влака София - Кардам, при който в края на февруари миналата година загинаха 9 души, ще се провежда по съкратено съдебно следствие. За това се споразумяха днес страните. Адвоктите на близките на загиналите представиха в началото на заседанието молби за одобряване на граждански искове от страна на наследниците за нанесени неимуществени вреди в размер на общо близо 3 млн. лв., които бяха одобрени.

Съдийският състав постанови като граждански ответник по делото да се приеме БДЖ Пътнически превози ЕООД. Целта на съкратеното съдебно следствие беше да не се стига до разпитването на всички 123-ма свидетели. Страните се споразумяха да не се призовават и разпитват 24 свидетели, 13 от тях пожарникари. С мотив, че разказите на роднините на загиналите не спомагат за изясняване на обективната истина, адвокатите на тримата подсъдими служители на БДЖ поискаха да не бъдат разпитвани 17 от близките. Бащата на загиналия Даниел Вичев, обаче - Васил Вичев, изрази категоричното си желание да свидетелства и съдът уважи молбата му. Стана ясно и че от свидетелския списък няма да се призовават и осем вещи лица. Така от предварителната бройка на свидетелите останаха да бъдат изслушани около 75.

Според съдията по делото, Николай Господинов, предстои много работа.
"Предстои изслушването както на един голям брой от свидетелите, така и на една голяма част от експертизите. Надявам се до края на календарната година да приключим или в началто на следващата", каза Господинов.

И тримата подсъдими по делото не се признаха за виновни. Следващите заседания по делото ще са на 7, 8 и 9 октомври и на 5 и 6 ноември.