Деца от Буковлък поздравиха министър Бъчварова за празника Василица
Деца от Буковлък поздравиха министър Бъчварова за празника Василица / dariknews.archive

За седма поред година на 14 януари, ученици - сурвакарчета отправиха пожелания към ръководството и служителите на МВР за здраве и берекет с традициите на ромския и българския фолклор, информираха от пресцентъра на МВР.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова посрещна днес в сградата на министерството група деца, които дойдоха да я поздравят за празника Василица, почитан от ромската общност като началото на Новата година. Малките сурвакарчета са възпитаници на ОУ „Свети Климент Охридски" в плевенското село Буковлък, в което заедно учат деца от три етноса, демонстрирайки толерантност и уважение помежду си.

Момчетата и момичетата бяха подготвили кратка програма, с която пресъздадоха празничния ритуал, свързан с наричане и пожелаване на здрава година. По стар обичай децата сурвакаха министър Румяна Бъчварова, заместника й Цвятко Георгиев и служители на вътрешното министерство и им пожелаха щастлива година и бъдещи успехи.

Министър Бъчварова насърчи таланта на децата, заръча им да се учат добре и им подари лакомства, както и железни парички, за да се радват на „желязно здраве".

От центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе" благодариха за съществуващото отлично партньорство с Министерството на вътрешните работи, подчертавайки, че то може да бъде разглеждано като пример за добра съвместна работа за интегриране на ромите в обществото.