/ IStock
Нужни са още 25 000 лева
"Дарители събраха над 55 000 лева за лабораторията за кръвна плазма в Плевен; нужни са още 25 000 лева". Това съобщи от името на инициаторите - "Ротари клуб Плевен Центрум", президентът му Николай Савов.

Той заяви, че акцията "Да спасим човешки живот в битката с COVID-19" ще приключи до края на декември и че е имал разговор с кмета на Плевен, който е заявил желание да подкрепи кампанията с предложение, внесено на сесията на Общинския съвет на 17 декември.

Плевен получи апарат за извличане на кръвна плазма

"Благодарим на всички благодетели до този момент",
каза д-р Анелия Цочева, директор на Районния център по трансфузионна хематология в Плевен, която получи дарението за оборудване на лабораторията.

Тя уточни, че очакват оторизиране на дейността от Изпълнителната агенция по лекарствата и гарантира, че имат цялата нужна апаратура. Д-р Цочева обяви, че от понеделник - 7 декември, започват подбор на донори за кръвна плазма.

Персоналът, който ще работи с тях, ще бъде така обучен, че те да се чувстват спокойни и уверени, подчерта тя. Донорите, които могат да бъдат на възраст от 18 до 65 години, ще бъдат анкетирани, ще бъде изследван прецизно техният здравен статус и нивото на антителата. Д-р Цочева заяви, че същинската работа ще започне на 10 декември.

Центърът, както и досега, ще снабдява с кръвни продукти всички болници в шест региона от Северна България - Плевен, Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч и Разград.
БТА