/ iStock/Getty Images
"Районният център по трансфузионна хематология в Плевен днес получи първи апарат за извличане на кръвна плазма за лечение на пациенти с коронавирус в Северна България". Това съобщи  д-р Анелия Цочева - директор на Центъра.

Апаратурата бе предадена на екипа на Центъра от областния управител на Плевен Мирослав Петров. Той припомни и като регионален координатор на ГЕРБ, че това е дарение от партията и добави, че Центърът ще разполага до дни с още един апарат, закупен чрез дарителска акция на Ротари клуб Плевен Центрум. За двата апарата ще имаме достатъчен капацитет, увери д-р Цочева, като посочи, че снабдяват с кръвни продукти от години болниците в регионите на Плевен, Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч и Разград.

Разкриват 3 нови центъра за даряване на кръвна плазма у нас

Тя е убедена, че от следващата седмица ще получат държавна сертификация и започнат работа като ще набират дарители за извличане на плазма. "Досега нямахме опит, обучихме два екипа на първи етап, сега предстои да започнат работа и със самата апаратура", подчерта д-р Цочева.

Ректорът на Медицинския университет в Плевен проф.д-р Славчо Томов обяви, че новият сектор ще се използва пълноценно за обучение на студенти и в преподавателската дейност. "Предстои да преформатираме това звено като обучително и в научно-изследователска структура на университета като се надяваме в него да се извършва полезна за хората научна дейност", изтъкна проф.Томов.
БТА