Цветя за 34-ия рожден ден на Галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ от председателя на Общинския съвет (СНИМКИ)

/ obs pleven
„На 12 юли 2018 г. Колекцията има рожден ден - 34 години от откриването! Ако имате нужда от глътка духовна храна, заповядайте! И да благодарим на Дарителя Светлин Русев за светлия духовен храм, който остави на всички нас!“

С тези думи Мария Мескин - директор на Галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ в Плевен, покани днес на рожден ден всички плевенчани.

galeriq
obs pleven

На днешната дата Галерията празнува за 34-ти път и за поредна година празникът беше уважен от председателя на Общинския съвет Мартин Митев. От свое име и от името на местния парламент той поздрави и поднесе цветя на г-жа Мескин и пожела на нея и екипа й да бъдат здрави, все така всеотдайно да следват своята мисия за опазване на културното наследство и Галерията да се радва на все повече посетители.

„В наше лице, като представители на местната власт, Галерията винаги може да разчита на подкрепа и разбиране“, каза още Мартин Митев.

galeriq
obs pleven

Този рожден ден е и малко тъжен за Галерията, защото е първият, който тя празнува без своя дарител. Академик Светлин Русев напусна този свят на 26 май тази година. Осиротяхме без своя дарител, споделят от екипа на галерията, но вярват, че с изкуството и делото си той винаги ще остане в сърцата на плевенчани и на всички българи.

galeriq
obs pleven

Галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ е открита официално на 12 юли 1984 г., като дарението е разположено в истински архитектурен шедьовър - бившата обществена баня на Плевен.

Сградата е уникална и е дело на основоположника на съвременната българска архитектура Никола Лазаров. На първия етаж на Галерията са изложени картини на най-известните български художници от първата половина на 20 век. Вторият етаж е отделен главно за съвременни български художници.

Общинският съвет почете с едноминутно мълчание паметта на акад. Светлин Русев

През 1984 г. акад. Светлин Русев подари на родния си Плевен 322 произведения на изкуството - живопис и скулптура, от личната си колекция. През 1999 г. той дари още 82 графични произведения. Дарението е отворена система и днес колекцията наброява над 400 творби - образци на българското и световно изкуство.