Цигулка Страдивариус и лауреати на на международни конкурси - тази вечер в ДКТИван Радоев
Цигулка Страдивариус и лауреати на на международни конкурси - тази вечер в ДКТИван Радоев / dariknews.archive

Лауреати, победители в международни конкурси в Белгия, Англия, Австрия, Холандия свирят днес в ДКТ"Иван Радоев" заедно с Плевенска филхармония. Солисти в концерта, който ще започне в 19:00 часа ще бъдат Латица Анич - виолончело /Хърватия/, Витали Писаренко - пиано /Русия/, Алексей Семененко - цигулка /Украйна/, а на диригентския пулт ще бъде Богуслав Давидов /Полша/.

В програмата ще прозвучат: Йозеф Хайдн - Концерт за виолончело и оркестър, ре мажор, Лудвиг ван Бетовен - Концерт за пиано и оркестър № 3, и Пьотр Илич Чайковски - Концерт за цигулка и оркестър.

Алексей Семененко ще излезе на сцената на Драматичния театър в Плевен с оригинална цигулка "Страдивариус".

Входът за ученици и пенсионери за концерта, който е част от програмата на Международния музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова" е свободен!

Латица Анич (1994)- виолончело, първа награда от Международният конкурс за чело - Лицен 2014г. Австрия и конкурс Папандопуло в Хърватска.Освен в рецитали, Латица свири като солист на Загребската филхармония, Симфоничният оркестър на хърватското радио и телевизия, Загребски солисти, камерните оркестри на Сплит, Щутгарт и др,.В Плевен Латица Анич ще изпълни концерт от Хайдн в ре мажор.

Цигулка "Страдивариус" и лауреати на на международни конкурси  тази вечер в ДКТ"Иван Радоев"
netinfo

Витали Писаренко - учи пиано в Киев, Москва и Ротердам. Печели първа награда от международният конкурс Ференц Лист в Холандия, както и трета награда от изключително престижният конкурс за пианисти в Лийдс, Англия. Солира с оркестрите на Нидерландското радио, Варшавската филхармония, турне в Япония с филхармонията на Бърно, Симфоничният оркестър на корейското радио и телевизия, оркестрите на Кейптаун, Йоханесбург, Дърбан и др. На плевенска сцена Витали ще изпълни третият концерт от Бетовен.

Цигулка "Страдивариус" и лауреати на на международни конкурси  тази вечер в ДКТ"Иван Радоев"
netinfo

Алексей Семененко триумфира в конкурса "Кралица Елизабет", в Брюксел през 2015, където завоюва втора награда. Същата година Алексей печели и първа награда на международният конкурс за цигулари " Борис Голдщайн", наградата на публиката на международният фестивал "Музикален Олимп" в Санкт Петербург 2015г. Солира с оркестрите на Брюксел, Лиеж, оркестри в Русияи др. През 2016/2017 има рецитали в САЩ. Алексей свири на цигулка Страдивариус, изработена през 1699 и заета му от Дойче щифтунг мюзиклебенфунд. В Плевен, Алексей Семененко ще изпълни феноменалният концерт от Чайковски.

Цигулка "Страдивариус" и лауреати на на международни конкурси  тази вечер в ДКТ"Иван Радоев"
netinfo

Диригентът - Богуслав Давидов основава камерен ансамбъл Шопен в Краков през 1980г., с който концертира в Европа и Южна Америка. В периода 1994 - 2002 Местро Давидов работи като артистичен директор и главен диригент на Руския национален академичен оркестър в Томск- един от най-старите оркестри в Русия - 1879г.

След 2002г. той заема поста на генерален музикален директор на филхармонията на Ополе. От 2013г. Богуслав Давидов и главен гост диригент на симфоничния оркестър на Хайфа, Израел.

Маестро Давидов дирижира в Париж, Виена, Берлин Рим, Москва, Цюрих, Ленинград, Буенос Айрес, Сао Паоло, Мексико, САЩ, Далечния изток.

Цигулка "Страдивариус" и лауреати на на международни конкурси  тази вечер в ДКТ"Иван Радоев"
netinfo