bg ot staro vreme
bg ot staro vreme / dariknews.archive
Музикално-даматичен спектакъл „Българи от старо време“ по едноименната повест на Любен Каравелов подготвят четири плевенски културни института, под режисурата на Димо Дешев.
Експериментът на Драматично-куклен театър „Иван Радоев”, Плевенска филхармония, Общински хор „Гена Димитрова” и Северняшки ансамбъл „Иван Вълев” обхваща внушителен брой артисти, музиканти певци и танцьори, които ще представят премиерата на спектакъла на 17-ти април.

Режисьорът на спектакъла „Българи от старо време“ Димо Дешев сподели пред медиите, че тази „идилия по загубения рай“ може да бъде наречена и „Ромео и Жулиета от Копривщица“. Той каза, че спектакълът се прави за трети път на плевенска сцена като първото му представяне е било преди 40 години. „Ние периодичо се завръщаме към пиесата, търсейки, кои сме били, за да разберем кои сме сега и къде отиваме. Пред избора: идилия или пародия, везната клоно повече към идилията т.е. при нас ще има една носталгия по изгубения рай“, каза Димо Дешев.
Той коментира, че толкова мащабно сътрудничеество между четирите плевенски културни институции не е правено до сега.

Директорът на Плевенска филхармония Любомир Дяковски каза, че спектакълът „Българи от старо време“ се посвещава на 140 г. от Освобождението на България. Той подчерта ролята на филхармонията, която ще придаде специфичен музикален колорит на спектакъла. Дяковски каза още, че музиката в спектакъла ще е на Асен Карастоянов и както в класическата музика и ооперите, и тук ще има някои съкращения, без да се накърнява целостта на произведението.

Анелия Дечева, която е диригент на Общински хор „Гена Димитрова“ каза, че за нея и колегите й от хора, които ще участват и като артисти, "спектакълът ще се прави от кръг от приятели, което ще доведе до нещо много хубаво за зрителя".

Ръководителят на Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“, Мариян Туджаров, подчерта, че предстоящата работа е предизвикателство за всички участници, защото повестта на на Любен Каравелов е поставяна от много театри „и ние ще трябва да надскочим всички тях и така например, хореографията, която ще трябва да направим ще трябва да е нещо ново, представено на фона на музиката на Плевенска филхармония. Това е предизвикателство и предполагам, че ще се получи нещо, което не е било до сега“.

bg ot staro vreme
dariknews.archive

„Готов съм да сваля шапка, ако в страната има друг град, който по този начин да обединява културните си институти и да ги представя”. Това каза от своя страна директорът на Драматичния театър, Васил Василев. Той определи проектта за драматично-музикалния спектакъл "Българи от старо време"  като продължение на политиката на театъра да провокира непрекъснато публиката си. 
vasilev
dariknews.bg