Брилянтният Людмил Ангелов отново е гост на Плевенска филхармония
Брилянтният Людмил Ангелов отново е гост на Плевенска филхармония / dariknews

За втори път тази година в Плевен ще гостуват световно известният пианист Людмил Ангелов и младият гост-диригент Кръстин Настев. В концерта си на 28 ноември, Плевенска филхармония ще представи трима композитори – представители на романтизма.

Блестящият пианист Людмил Ангелов ще изпълни този път Концерт за пиано и оркестър No.1 от П.И.Чайковски. В Програмата са включени и Серенада за струнен оркестър от Антонин Дворжак и Серенада за духов ансамбъл от Рихард Щраус. Диригент ще бъде Кръстин Настев, който също за втори път гостува на публиката в Плевен.

Концертът ще се състои на 28 ноември от 19:00 часа в зала "Катя Попова".

Людмил Ангелов е роден във Варна в семейство на музиканти. Завършва НМА „Панчо Владигеров" с преподавател Константин Станкович. Още с първите си концертни изяви показва качества на голям артист. Отличен е с множество награди от международни конкурси като Сенигали

(Италия) 1976г., Фр.Шопен (Варшава) 1985г., Международен конкурс Палм Бийч 1990г. и Световни виртуози на пианото - Монте Карло , 1997г.

За цикъла от 12 рецитала на клавирното творчество на Шопен получава отличието „Млад музикант на годината" през 1989г. Людмил Ангелов представя същия цикъл с огромен успех и в Испания през 1999. Известен е като „брилянтния български интерпретатор" на творчеството на великия Шопен.Той е концертирал в най-престижните световни зали - Линкълн център, в Ню Йорк,  Гаво в Париж, Концертгебау в Амстердам, Операта в Монте Карло, Московската и Миланската консерватория и др. В момента е артистичен директор на Международния музикален фестивал в град Толедо. Людмил Ангелов ежегодно провежда майсторски класове в Нов Български университет, а също така и на фестивалите в Русе, Созополи Варна.

Кръстин  Настев е роден в Пловдив, започва музикалното си развитие в Хора на Пловдивските момчета и в Музикалното училище. Учи основи на дирижирането при Крикор Четинян, след това завършва с отличие Музикалната Академия в София. Работи последователно като диригент на Хора на Пловдивските момчета, Филхармоничното дружество в Пловдив, а от 2008 г. до 2011г.  като диригент в операта на Анталия.

Лауреат е на конкурса за диригенти в Санкт Петербург и Академичния Бахов конкурс в Пловдив. Участва в майсторски класове по дирижиране на водещи български и чуждестранни диригенти. Осъществява различни международни проекти, сред които са съвместната продукция с Берлинския радио хор на фестивала „Аспедос". През 2014 г. е поканен за член на жури  в Международния хоров шампионат в Санкт Петербург.

От 2011г. маестро Настев живее и работи в Барселона, Испания.