koncert
koncert / dariknews.archive
„Аз съм влюбен в Плевенска филхармония и имам чувството, че толкова често идвам вече тук, че дори когато минавам покрай Плевен с колата си от Варна за София например, непрекъснато се обръщам сякаш пропускам нещо, защото много, харесвам Плевен и много хубави неща съм направил тук. Много харесвам колегите от оркестъра. Някак си ми станаха близки и има някаква връзка...“.
Това сподели пред журналисти единият от солистите в Концерта на Плевенска филхармония, който ще се състои на 7 февруари в Плевен – кларинетистът Борислав Йоцов.
Популярният български музикант, който при всяко свое гостуване в Плевен очарова публиката, сподели малко повече за това, което предстои и започна с „Фантазия за кларинет и симфоничен оркестър“, написана специално за него от Ангел Заберски-син:
Много от българските композитори започнаха да пишат произведения за мен, както в случая Ангел Заберски посвети и написа заради мен тази пиеса, което е изключително. Това е една много романтична музика, написана от истински джазмен. Пълна е с класическа хармония, обаче мирисът и духът са на един джазов музикант“, каза Борислав Йоцов. Той обясни, че другите две произведения, с които ще участва в концерта са две малки пиеси във формата на танца, като едната е в стила на еврейската народна музика.
„Казва се „Клезмер мюзик“ и е с типичните еврейски извивки на една плачлива мелодия, която преминава в огнено испанско фламенко, което всъщност е много интересно и за оркестъра и е нещо ново и с нов дух. Бягаме от чисто класическия репертоар, което е и моята идея за живота ми от тук нататък всъщност“, каза още Боби Йоцов. Той сподели, че едно от новите неща в професионалния му живот е, че вече е музикален директор на „Нов симфоничен оркестър“ в София – нещо, което по думите му е една лека промяна в живота, която му носи радост.
koncert
dariknews.archive

Другият солист в концерта на Плевенска филхармония - Надежда Йоцова, която ще изпълни „Концерт за пиано и оркестър No.2“ от Рахманинов припомни, че това е второ нейно участие на Плевенска сцена след представянето й миналата година на „The spirit of the jazz”, написан от нейния баща – Христо Йоцов.

koncert
dariknews.archive

„Сега избрах Рахманинов, защото много го обичам и вероятно всички почитатели на класическата и не само на класическата музика обичат този композитор. Неговото влияние в музиката е огромно и може би от него тръгва и популярната музика – холивудската музика и всичко останало.

koncert
dariknews.archive

Вторият му клавирен концерт в до-минор е писан през 1901-ва година и все още е абсолютен хит и имам огромното удоволствие да го представя на Плевенска сцена“, каза Надежда Йоцова.

Повече от десетилетие, Надежда Йоцова живее в Хановер - Германия и българската музика неизменно присъства в нейните изяви там. Тази година, в която се отбелязват 120 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров, пианистката ще свири в Хановер две негови произведения заедно с японска цигуларка.

Началото на концерта е в 19:00 часа в зала "Катя Попова".

koncert
dariknews.archive

koncert
dariknews.archive