Близо 11 млн. лв. са щетите от икономически престъпления в Ловешко
Близо 11 млн. лв. са щетите от икономически престъпления в Ловешко / netinfo

10 925 143 лв. са щетите от икономически престъпления за десетмесечието в Ловешка област, съобщи говорителят на областната дирекция на МВР в Ловеч Габриела Стоянова. От тези щети са били възстановени 303 000 лв и обезпечени 492 900 лв.

367 са били регистрираните икономически престъпления, при 419 за същия период на миналата година. Най-много са били документните престъпления – 25, 6 на сто, следвани от измамите – 12,5 на сто, присвояване и обсебване – 5,7 на сто, престъпленията в парично-кредитната система – 5,4% и др. Разкрити са 151 престъпления.

Документирана е била престъпната дейност на длъжностни лица в Общинската служба "Земеделие" в Троян, които чрез документи с невярно съдържание са извършили неправомерно възстановяване на 1 600 дка земи и гори на територията на общините Троян и Априлци, като са нанесли щети в размер на един милион лв. Срещу тях е образувано досъдебно производство.

В прокуратурата са внесени и материали срещу собственика на фирма, който с цел избягване на данъчни задължения в големи размери е декларирал в териториалното подразделение на НАП в Ловеч неверни данни, като е нанесъл щети на бюджета в размер на 43 000 лв.

Приключена е била преписката срещу кметски наместник в ловешко село, за нанесени щети в размер на 29 000 лв. при нотариални заверки на неистински документи.

95 лица са били осъдени за извършени икономически престъпления през 2009 г.
Приключена е била преписка, заведена на служител в Държавно горско стопанство в Ловеч, който е реализирал 5 160 куб. м дървесина, без да притежава регистрация като търговец и избягвайки заплащане на дължими данъци в размер на 400 000 лв. Материалите са внесени в Окръжна прокуратура – Ловеч. Служителят е бил уволнен от заеманата длъжност.

Установено е било, че длъжностно лице в Общинска служба «Земеделие и гори» в Ловеч неправомерно е възстановило на членове на семейството си 200 дка земеделски земи и гори, като нанесените щети са в размер на 200 000 лв.
В прокуратурата са били внесени материалите за злоупотреби от 2 лица в ловешкото село Тепава с парични средства на ЕС в размер на 80 000 лв, които са били предоставени за единно плащане на плащ. Всесени са били в прокуратурата и материалите за злоупотреби срещу други 3 лица, укрили данъци в размер на 165 835 лв.