Бивш директор на Дирекция Земеделие-Плевен, за назначенията на ДПС
Бивш директор на Дирекция Земеделие-Плевен, за назначенията на ДПС / bta.pleven

Актуалните назначения в Областна дирекция "Земеделие"-Плевен коментира на среща с журналисти в пресклуба на БТА в Плевен, бившият й директор Ралица Добрева.

Най-дългогодишният директор на Областна дирекция „Земеделие"-Плевен (към момента) сподели, че до нейното назначение през 2009 г. за пет години са се сменили пет директора като някои от тях не са изкарвали на поста и една година. Според бившата директорка на дирекция „Земеделие" в Плевен, назначенията са били на ДПС, която „кадрува в този мандат безапелационно и със страхотен реваншизъм овладява държавната администрация на Министерството на земеделието".

Добрева коментира твърденията на министъра на земеделието проф. Греков, че няма натиск от никъде и няма смени, и че това са само „калинките" от министерството".

Ралица Добрева изрази болката си, че точно сега на него се пада „честта" да уволнява своите възпитаници, каквато и самата тя от времето, когато Греков е бил ректор на Аграрния университет в Пловдив. Тя зададе въпроса „с какви очи сега той гледа на своите студенти" и припомни, че съвсем наскоро бяха уволнени 20 от 28-те директори на дирекция „Земеделие" по места.

Добрева коментира, че след уволнението й, на нейното място е била назначена Юсмие Алилова - бивш началник на Общинска служба по земеделие в Пордим, която е била съкратена през 2012 г. поради преструктуриране на Общинска служба-Пордим в Общинска служба-Плевен.

Причината за уволнението й са били множеството жалби, подадени от земеделски производители и арендатори за неграмотност и некомпетентност от страна на Алилова, обясни Ралица Добрева. След уволнението е последвало обжалване от страна на Юсмие Алилова и е получено неодобрение от съда по повод жалбата, но „тя вече си знаеше след изборите през май 2013 г., че ще бъде директор", сподели Добрева и уточни, че новата директорка е била назначена без конкурс.

Непосредствено след това е дошло и назначението на главния директор на Областна дирекцията Айгюл Хасанова - вече отстранявана от длъжност, "поради жалби от граждани за злоупотреби". Ралица Добрева съобщи за напуснали вече началници на общинските служби в Плевен и град Левски, както и на служители в дирекция „Земеделие".