Авторски юбилеен концерт на Ванко Найденов в програмата на Плевенска филхармония

najdenov
najdenov / pl filharmony
Концерт, посветен на юбилея на плевенчанина Ванко Найденов – педагог, композитор и диригент, подготвя Плевенска филхармония в програмата си за следващата седмица.  
В юбилейния концерт ще прозвучат изпълнения на симфонични пиеси, написани от Ванко Найденов. Солист ще бъде тенорът Николай Моцов, а диригентскта палка ще е в ръцете на Деян Павлов. 
Заедно с Плевенска филхармония, на сцената на зала "Катя Попова" ще бъде Общински хор "Гена Димитрова" с диригент Анелия Дечева.

Композиторът, диригент и педагог Ванко Найденов завършва през 1962 г. Държавната консерватория с духови инструменти, след което учи композиция и дирижиране. Съосновател и преподавател е в Средно музикално училище "П. Пипков" - Плевен; артист-оркестрант в Софийска филхармония; референт в Комитета за изкуство и култура и участник в създаването на Плевенска опера "Хр. Бръмбаров".
 
От 1970 г. живее в Техеран - Иран. Преподава в Музикалното училище и в Техеранския университет – факултета за изящни изкуства. Диригент на Симфоничния оркестър на Националното радио и телевизия на Иран. Доктор по музика на Техеранската академия на науките.
 
Ванко Найденов е автор на музиката за 25 филма, сериали и телевизионни предавания, музика за театър, над 50 песни за деца; пиеси за хор и оркестър, камерни пиеси, симфонични творби.
 
Носител е на награда за музика от Международен филмов фестивал в Токио (1982) и на Почетен диплом от държавния глава на Иран за принос в музикалния живот на страната (1986 г.).