“Автобусни превози” – приказка без край
“Автобусни превози” – приказка без край / Дарик Плевен

Ликвидаторът на предприятието "Автобусни превози" Борис Илонов да представи подробна план-сметка за очакваните приходи от ликвидацията на фирмата и реда на разплащане с кредиторите. Това ще стане на редовната сесия на Общински съвет Плевен през март. Решението беше взето в края на продължилото повече от четири часа вчерашно извънредно заседание общинските съветници.

Според бившия изпълнителен директор Иван Стефанов, който заяви, че не се срамува от дейността си, вината за тежкото положение на предприятието е на предшестващото го управление. Стефанов обвини съда за задлъжнялостта на фирмата като е признал едно вземане на пет различни цесионери. По думите на бившия директор, той не е взел заплатите си и не е пренебрегнал хората, виновни са всички, които не са обърнали внимание в какво състояние са наследили фирмата.

На сесията беше изслушан и главният счетоводител на "Автобусни превози". По думите й, за миналата година фирмата има  641 000 лева приходи и над 1.7 милиона разходи. В активите на дружеството има 3 недвижими имота, два от които са обявени от съдебен изпълнител за публична продан, и 20-ина автобуса, 6 от които са за бракуване.

По информация на ликвидатора Борис Илонов, активите са оценени на около 1.4 милиона лева, два от имотите са обявени за продан за над 900 000 лева, а бившите работници са от първите, които ще участват в разпределението на парите. Изчакалите края на сесията служители на "Автобусни превози" така и не получиха отговор на въпроса, който зададоха още преди месец - кога ще си получат дължимите трудови възнаграждения.

Кметът Найден Зеленогорски беше категоричен, че е направено всичко възможно за спасяването на дружеството, но кризата е довела до фалит дори на огромни банки в Съединените щати. По думите на градоначалника, "Автобусни превози" трябва да бъдат ликвидирани, що се отнася до обществения транспорт, Плевен е добре обезпечен откъм тролейбусен превоз.

В края на извънредната сесия мнозинството гласува против предложението кметът Зеленогорски, Иван Стефанов и бордът на директорите да поемат отговорност за ситуацията в дружеството.