Според него е грешка, че толкова бързо се разпускат мерките у нас
"Пандемията от коронавирус не е свършила нито у нас, нито в целия свят - имунизирайте се". Това заяви в Плевен академик д-р Богдан Петрунов в отговор на въпрос можем ли да очакване нова епидемична вълна.

Експерт прогнозира възможна нова вълна на епидемията от COVID-19

"В България има едно намаляване на случаите, предвид това, че все пак имаше спазване в известна степен на мерките. Но имаме много ниска степен на имунизация - около 30 %, което е нищо.

Искам да подчертая – в целия свят значително се увеличават случаите. В Китай стана много сериозен проблемът. Епидемията се увеличава в Индия, Южна Корея и в други райони.

Мисля, че в никакъв случай не можем да бъдем спокойни, че през есента няма да има нова вълна у нас, ако не използваме това време сега за масова имунизация", подчерта академикът.

Aкад. Богдан Петрунов: Омикрон не е краят на пандемията

"Хората трябва да разберат, че без имунизация не може да стане каквото и да е. Точно сега е времето да се направи имунизацията. Във Франция, в Англия в момента се прави четвърта доза - т.е. втора бустерна доза.

Всички над 65 години, както и хората с потисната имунна система се приканват да направят втора доза, която да се постави пет-шест месеца след първата. Това е официална политика. И тази политика Световната здравна организация лансира онзи ден официално", посочи експертът.

По думите на акад. Петрунов Центърът за контрол на заболяванията на САЩ, както и Центърът за контрол на заболяванията в Европа препоръчват поставянето на втора бустерна доза за хора, които са застрашени.

ЕМА препоръчва четвърта доза COVID ваксина при хора над 80 г.

Хората могат спокойно да си направят втора бустерна доза след четири до шест месеца след първата", смята акад. Петрунов. Според него е грешка, че толкова бързо се разпускат мерките у нас.

"Трябваше още малко да останат - да остане задължението за носене на маски в обществените места, закритите помещения, както и в градския транспорт", е убеден експертът.

Акад. д-р Богдан Петрунов беше гост на Медицински университет-Плевен, където беше открит официално уникален за България високотехнологичен, иновативен медицински център "Леонардо да Винчи".
БТА