soc proekt
soc proekt / obshtina guljanci
На 16 февруари стартира проект „Работа”. Той е продължение на успешната реализация през миналата година на пилотната програма „Работа”, която обхвана общините с най-висока безработица в Северозападна България и благодарение на която до края на 2017 г. 1139 безработни от региона бяха включени в заетост.
Конкретният бенефициент по проекта е Агенцията по заетостта. Той е с национален обхват и ще се прилага в 193 общини, сред които и община Гулянци, в които безработицата е над средната за страната за предходните 12 месеца.  Общия бюджет е в размер на 80 млн. лв., осигурени по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС. Близо 9 700 безработни и неактивни лица ще бъдат наети през 2018 г. по проекта. За община Гулянци одобрената бройка е 74. Хората ще бъдат назначени на работа в общинския център и кметствата и ще бъдат ангажирани на четири часов работен ден като метачи и сродни на тях дейности и работници по поддръжка на спортни съоръжения и прилежащите им терени.
Агенцията по заетостта припомня, че пилотната програма за обучение и заетост „Работа“ стартира на 1 септември 2017 г. в 14 общини от областите Видин, Враца и Монтана с финансиране от бюджета на Министерството на труда и социалната политика. Към 31 декември 2017 г. по нея са разкрити 1139 работни места. Сключени са договори със 72 работодатели, като 58 от тях са от частния сектор. 1061 лица ще продължат да работят и през 2018 г.