7 ще се борят за 1 място на изпита по биология в МУ-Плевен
7 ще се борят за 1 място на изпита по биология в МУ-Плевен / archiv.DarikNews

Седем кандидати ще се борят за едно място на изпита по биология на 5 юли в Медицински университет - Плевен

Общо 594 кандидат-студенти ще се състезават за 80 места, държавна поръчка, редовно обучение по специалност „Медицина", което прави средно 7 кандидат-студенти за едно място.

В това число броят на кандидатите жени е 379, което означава, че близо 10 се състезават за едно място, а при общ брой мъже 214, надпреварата е средно 5 към едно.

Изпитът по биология ще се проведе на 5 юли - четвъртък от 8:00 до 13:00 часа в учебните зали на територията на Ректорат 1 и Ректорат 2 с участието на над 110 квестори - преподаватели и служители на университета.

Вторият конкурс по химия е на 12 юли, а първото класиране на кандидатите по желаните от тях специалности от прием 2012 ще излезе на 23 юли.

В деня на изпита кандидат-студентите ще се настаняват по местата си от 7:00 до 7:30 часа. Точно в 7:45 часа в зала „Асклепий" на Ректорат 1 ще бъдат изтеглени изпитните въпроси по Биология. Това ще стане на произволен принцип в присъствието на ректора на висшето училище - проф. д-р Григор Горчев, декана на Факултет „Медицина" - доц. д-р Димитър Господинов, председателя на Комисията за оценяване на конкурсните работи по биология - доц. д-р Милена Атанасова, председателя на Техническата комисия за прием на кандидатстудентски документи - г-жа Виржиния Лазарова, родители на кандидатите и журналисти.

Към момента общият брой кандидат-студенти за специалностите от бакалавърските програми към факултетите „Здравни грижи" и „Обществено здраве", както и медицинския колеж на университета е 480, като се очаква след втория прием на документи те да се увеличат.
Тези кандидати ще се борят за общо 180 места, държавна поръчка, редовно обучение, за следните 7 специалности: „Опазване и контрол на общественото здраве" -15 места, „Медицинска рехабилитация и ерготерапия" - 20 места, „Медицинска сестра" - 50 места, „Акушерка" - 30 места, „Медицински лаборант" - 30 места, „Рентгенов лаборант" - 15 места, „Социални дейности" - 20 места.

Специално за кандидатите за тези специалности е организиран и втори прием на документи - от 20 до 23 юли, а тестът по биология е насрочен за 27 юли. Те ще имат право на избор на по-високата оценка между теста и държавния зрелостен изпит по биология за участие в класирането, първото от които ще излезе на 31 юли.