6 деца със съмнение за хранително отравяне са настанени в болниците в Ловеч и Тетевен
6 деца със съмнение за хранително отравяне са настанени в болниците в Ловеч и Тетевен / dariknews.archive

Шест деца от Варна са настанени в болниците в Ловеч и Тетевен със съмнение за хранително отравяне. Те са били на лагер в курорта "Рибарица". В момента състоянието им е добро, съобщи БНР.

От всичките 39 деца, които са били на лагер в хотела в "Рибарица", 17 са били с оплаквания. В инфекциозното отделение на ловешката болница остават три 10-годишни деца, съобщи началникът му доктор Румяна Нановска:

"Децата, които постъпиха в отделението, са в добро състояние, нямат повръщане, нямат диарични изхождания. Едно от децата е с 38,5 температура, другите са афибрилни, прекарали са спокойно нощта".

Според доктор Нановска, най-вероятно става въпрос за хранително отравяне, въпреки че децата са консумирали различна храна по различно време. От РЗИ и Агенцията по безопасност на храните са взели проби от всички деца, техните учители, персонала на ресторанта и местен сладкарски цех, от където децата са консумирали торти. Взети са проби и от консумираната храна, повърхностите в кухнята, питейната вода и водата в басейна. От Агенцията по безопасност на храните са затворили кухнята, в която се е приготвяла храната за ресторанта. От районната прокуратура в Тетевен са разпоредили проверка по случая./БНР/