/ МУ-Плевен
След успешно проведената активна кандидатстудентска кампания 2018 Медицински университет-Плевен (МУ-Плевен) попълни всички места за обучение по държавна поръчка в 14 специалности, 4 магистърски и 10 бакалавърски програми в професионалните направления - медицина, фармация, здравни грижи и обществено здраве.

440 зрелостници кандидатстват за бакалавърските специалности на МУ-Плевен

Висшето училище реализира увеличен прием на студенти по държавна поръчка за специалностите "Медицина" (120), "Фармация" (60), "Медицинска сестра" (70), "Помощник-фармацевт" (21), "Медицинска рехабилитация и ерготерапия" (40) и "Медицинска козметика" (15).

След запълване на местата по държавна поръчка, в рамките на свободния капацитет, МУ-Плевен за поредна година обяви и запълни места за обучение на студенти срещу заплащане - 15 са записаните студенти в специалност «Медицина» и 9 в бакалавърските специалности.

На 10 септември на тържественото откриване на новата академична 2018/2019 година общо 511 първокурсници ще прекрачат прага на плевенската Алма Матер в зала „Магнум“ на Втора клинична база.

За първи път те ще станат част от нововъведения ритуал за полагане на академична клетва, която ги прави морално съпричастни към основните ценности и мисията на Университета, към Етичния кодекс и академичните традиции.

Пет кандидати ще се състезават за едно място на изпитите за медицина и фармация в МУ-Плевен

Той бе въведен на 19 февруари 2018 г., когато официално стартира учебната година за новоприетите чуждестранни студенти. Те първи тържествено повториха думите на клетвата, декларирайки, че ще уважават своите преподаватели и състуденти, както и достойнството на пациентите.

За първа година сред първокурсниците в специалност „Медицина“ има четири новоприети студенти с максимален бал 36.00, които са възпитаници на две от елитните гимназии в град Плевен - МГ „Гео Милев“ и ДФСГ „Интелект“.

Отличничките-първокурсници са Елица Кръстева, Екатерина Ватева, Кристина Пеева и Марина Димитрова. Те ще отговорят на приветствията на Ректора проф. д-р Славчо Томов и на Председателя на Асоциацията на студентите медици - клон Плевен, като ще назоват причините за избора си да се обучават именно в плевенската Алма Матер.

Академичното ръководство на Медицински университет традиционно организира за новоприетите студенти-първокурсници, за техните близки и преподаватели.

Тържествено откриване на новата академична година. Събитието ще се проведе на 10 септември 2018 г., понеделник, от 10.00 ч в аудиториум „Магнум” на Втора клинична база.
 
Празникът ще протече със следната програма:
  • Посрещане на новоприетите студенти-първокурсници в зала „Магнум” със свитъци с химна на академичната общност Gaudeamus.
  • Посрещане на Академичното Ръководството с изпълнение на химна на академичната общност Gaudeamus от Общинска хорова формация „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева.
  • Представяне на Академичното Ръководството от проф. Маргарита Александрова, Зам.-ректор по учебната дейност, водещ на тържеството.
  • Презентационно видео за Медицински университет – Плевен.
  • Приветствие на Ректора на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов към новоприетите студенти.
  • Приветствие от Председателя на Асоциацията на студентите медици в България – клон Плевен.
  • Обръщение на студенти-първокурсници, приети с най-висок бал от Кандидатстудентска кампания 2018
  • Връчване от Ректора на студентските книжки на първокурсниците, приети с най-висок бал по всички специалности на факултетите и колежа.
  • Тържествено полагане на Академична клетва от първокурсниците.
  • Финален музикален поздрав от Общинска хорова формация.