krast
krast / obs-pleven
34-годишният Павлин Първанов е късметлията, който тази година  на Йордановден извади кръста от студените води на река Вит край Плевен. Павлин участва за първи път в ритуала, баща е на две момчета на 4 и 7 години, които днес бяха заедно с него край реката.

krast
obs-pleven

Близо 30 смелчаци на различна възраст участваха в празничното изваждане на богоявленския кръст, а стотици други станаха част от традицията като зрители при Историческия мост при село Ясен. Край реката на Богоявление бяха и председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев, а във водите на Вит за шести път за здраве влезе най-младият общински съветник на Плевен - Йордан Грижов, който на Йордановден има двоен празник - рожден ден и имен ден.

krast
obs-pleven

Ритуалното хвърляне на кръста започна с молебен за здраве, след което се пристъпи и към изпълнение на обичая.

krast
obs-pleven

Специално участие в ритуала тази година взеха музиканти и танцьори от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”, които пресъздадоха обичая във вида, характерен за Северняшката етнографска област. За поредна година във водите на реката се изви и мъжко хоро, развято бе и българското знаме. Всички смелчаци, влезли в студените води на Вит, имаха възможност след това да се сгрeят край буен огън на брега.

krast
obs-pleven

34-годишният късметлия Павлин Първанов ще получи парична награда в размер на от 300 лева от Община Плевен. „Пожелавам си здраве и късмет през новата година на себе си, на семейството си и на всички плевенчани“, сподели 34-годишният мъж след днешния ритуал.

krast
obs-pleven

krast
obs-pleven

krast
obs-pleven