17-то национално биенале "Цветни мечти" провеждат в Тръстеник

trastenik
trastenik
Народно читалище ”Неофит Рилски-1872”- гр.Тръстеник организира 17-то национално Биенале на детската рисунка с надслов”Цветни мечти” от 24 до 26 юни 2017 г., което се провежда под патронажа на кмета на община Долна Митрополия г-жа Поля Цоновска.
 
Биеналето се превърна отдавна в традиция за читалището, като с времето се доказа като школа за малките художници и техните ръководители.
Основоположник е Георги Ананиев-учител по рисуване и ръководител на кръжок по рисуване от 1964 г.
Той организира първото биенале на детската рисунка  през 1983 г . Негов продължител е ръководителят на Школата по изобразително изкуство при читалището г-жа Ани Малоселска.

trastenik

Според регламента, в биеналето могат да участват деца от 7 до 15 г. След пристигането на рисунките следва оценяване от жури. Право на участие в биеналето имат всички деца получили първо място, придружени от своите ръководители.

trastenik

За тазгодишното издание пристигнаха за участие 131 рисунки от 25 селища от цялата страна. Компетентно жури класира 46 деца с първо място, след което те потвърждават своето участие в биеналето. В тридневното си гостуване в Тръстеник, гостите ще бъдат настанени от домакините по домовете на семайства в града.
 
Първият ден от биеналето ще съвпадне с последния на Общинската декада на културата и изкуството в град Тръстеник.
"По програма ще ги посрещнем с концерт от Декадата и тържествено откриване на изложба на отличените участници,след което ще има детско веселие. На втория ден ще направим пленер по рисуване на брега на р.Дунав. Ще рисуваме и върху тениски освен върху белия лист. Там ще проведем и една методична среща между всичките 25 ръководители. После ще направим изложба от рисунките  пред читалището.
Вечерта следва концерт  от наши читалищни колективи, по време на който ще бъдат връчени тържествено от кмета на общината грамотите за първо място на участниците, които ще бъдат облечени с тениските, нарисувани по време на пленера", уточняват от читалище ”Неофит Рилски-1872” в Тръстеник.
    
За всички участници, домакини, гости и жители, Биеналето е прекрасно преживяване, изпълнено с емоции, усмивки и цветни мечти, запечатени върху белия лист.