/ iStock/Getty Images
Носенето на маски на открито при струпване на хора става задължително
От днес носенето на предпазни маски за лице на открити обществени места при струпване на хора става задължително в Пернишка област, съобщи РЗИ. Мярката е наложена със заповед на директора на инспекцията д-р Александър Златанов и ще бъде в сила до 26 март.

Регламентирано е изискване в заведенията за обществено хранене между столовете към отделните маси да има отстояние от не по-малко от 2 м, на маса да се допускат не повече от 6 клиенти. Посещенията в заведенията ще бъдат ограничени от 6.00 до 23.00 ч.

В големите магазини за хранителни стоки допустимият брой посетители в обекта да бъде не повече от 1 човек на 4 кв. м от търговската площ. В рамките на предизборната кампания при провеждането на срещите и мероприятията на закрито в зала да се използва 30 на сто от капацитета на помещението, гласи заповедта. При срещи и мероприятия на открито задължително да се спазва дистанция от 1.5 м.

От понеделник се спират плановите операции в най-голямото здравно заведение - МБАЛ "Рахила Ангелова", а учениците от 5-ти до 12-ти клас в община Перник преминават на онлайн обучение.

През последното денонощие са регистрирани 66 нови случаи на COVID-19 в Пернишка област. Активни към момента са 613 случаи.