/ iStock/Getty Images
Шестима души са загинали при пожари от началото на годината досега в Пернишка област, пострадали са още толкова, съобщи регионалният говорител на МВР Венцислав Алексов.

За същия период на 2021 г. са пострадали седмина и са загинали пет души.

Екипите на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са реагирали на 931 сигнала за първите осем месеца на тази година (за същия период на 2021 г. – 991 сигнала). От тях най-много са пожарите без материални загуби - 476. С материални загуби са 149 пожари, 24 са случаите на аварийно-спасителни дейности.

При пожар рухна покривът на сграда в Перник

Сред най-големите пожари е регистрираният рано сутринта на 11 май в идеалния център на Перник до Регионалния исторически музей, уточни за БТА регионалният говорител на МВР Венцислав Алексов. Изгоря цялата сграда, която е бившата маркшайдерска служба в Перник и е част от комплекс от паметници на културата. Огнеборците намерили и овъглено тяло на неизвестен обитател на постройката. 

Пожар изпепели култово кафене в Перник

Вечерта на 28 август в пернишкия квартал "Изток" изгоря известното заведение "Лого". Пострада жена, която е вдишала дим. 

Огън изпепели покрива на емблематичното за село Долни Раковец бившо училище. Пожарът лумна около обяд на 4 август и унищожи 500 кв. м покривна конструкция и 200 кв.м  каратаван, като е спасен етаж на сградата.

С преки материални загуби е възникналият в ранните часове на 12 февруари пожар в магазин за домашни потреби в Радомир, посочиха още от МВР. Четири противопожарни автомобила са гасили огъня. Унищожена частично е покривна конструкция, 300 кв.м сгради, фургони и паянтови постройки, навес, 48 газови бутилки.
БТА