Районният съд в Лом произнесе 3-годишна условна присъда с 5-годишен изпитателен срок и наложи глоба от 72 971 лева с лихвите от 2013 година насам на служителката в местната болница "Свети Николай Чудотворец". Присъдата е за присвояване на въпросната сума пари от касата на болницата, съобщиха от съдебната палата в Лом.

Жената работила като длъжностно лице в болницата - медицински регистратор в Приемо-консултативен блок. В периода от 3 януари 2007 година до 26 септември 2013 година тя присвоила пари на болницата, които й били поверени да управлява. 

Служителката заличавала от наличната информация в базата данни на счетоводния софтуер фактури и приходни касови ордери към тях, издадени на пациенти за заплащане на услуги и престой в болницата. По този начин в централната каса на болницата са отчетени с близо 73 000 лева по-малко от реалните постъпления.

Пред съда жената се признала за виновна и така получила присъда с 1/3 под предвидената в закона за присвояване в големи размери. Тя ще трябва да върне на болницата 72 971 лева с лихвите от 26 септември 2013 година насам.

Присъдата може да се обжалва пред Окръжния съд в Монтана, уточниха от Съдебната палата в Лом.
БТА