/ iStock/Getty Images
Кметът на Лом Георги Гаврилов заяви, че местната власт и гражданите на Лом са категорично против заповед на министъра на земеделието и храните за закриване на Държавно горско стопанство-Лом, което според тази заповед от 1 октомври трябва да премине към Държавно горско стопанство-Монтана.

Гаврилов поясни, че Държавно горско стопанство-Лом е създадено през 50-те години на миналия век и никога не е закривано. Той посочи, че по данни на директора на стопанството в Лом Георги Генев финансовото състояние на поделението към момента е стабилно, няма вземания от клиенти, както и задължения към предприятието, бюджета и доставчиците.

Налице са сключени договори, които са гаранция за изпълнението на годишния финансов план. Ако стопанството бъде закрито, това ще доведе до влошаване комуникацията между горското стопанство, местното население, фирмите и държавните институции, а също ще затрудни охраната на горските територии и борбата с бракониерството.

Кметът на Лом Георги Гаврилов инициира подписка в защита на Държавно горско стопанство - Лом, в която се подписват жители на общините, обслужвани от горското стопанство - Лом, Брусарци, Вълчедръм, Якимово и Медковец.

Своя подписка организира и фондация „Рома - Лом“, която вече е събрала 540 подписа против заповедта за закриване на горското стопанство в Лом.
Цветомир Цветков, БТА