/ NOVA
66-годишен мъж под карантина е бил председател на секционна избирателна комисия в Берковица. Той приел бюлетините в събота, изкарал целия изборен ден и след това отишъл и предал изборните материали в Монтана. След проверка полицията установила, че в този период мъжът е трябвало да бъде под карантина до 7 април.

Въпросът дали бях под карантина или не е спорен. Почувствах симптоми на лека настинка, нямах кашлица, нямах температура. Отидох на лекар по настояване на близките. Личният лекар ме изпрати на тест и кръвни изследвания. След известно време ми се обадиха от РЗИ, че тестът ми е положителен. Обясниха ми, че трябва да бъда под карантина, но не ми казаха за колко време”, разказа Петко Пачев пред NOVA.  

През цялото време той спазва предписанията на полицията и РЗИ, а от личния лекар му е назначено и лечение.

Мъж, поставен под карантина, е работил на изборите в Берковица

Аз съм единствен представител от една партия, ангажирал съм още 15 души, които да са в секциите. През последния ден от карантината трябваше да я наруша, защото бях председател на една от секциите и трябваше да отида в Община Берковица, за да получа машините и материалите. В изборния ден се явих с чиста съвест, да си свърша работата, за която съм се ангажирал”, обясни още Пачев.

При влизане в сградата на училището, където се е помещавала изборната секция, му е измерена температурата, която е била ниска. Мъжът е смятал, че тогава карантината му вече е изтекла.  Тъй като се е притеснявал, че все още може да носи заразата, Петко Пачев спазвал дистанция от останалите членове на секцията. През секцията са минали около 300 гласоподаватели.

От РЗИ твърдят, че Пачев е под карантина до 7 април. Той обаче заяви, че е получил обаждане от здравната инспекция още на 6 април, че карантината му вече е приключила. От РЗИ и полицията водят разследване, а Петко Пачев най-вероятно го грози глоба.
NOVA