Вчера и днес е възстановено електрозахранването на още няколко помпени станции в Монтанско, които не работеха и заради това нямаше вода в десетина села в региона. Една помпена станция беше захранена с агрегат на нафта и остава да бъде осигурен още един агрегат за последната помпена станция в село Доктор Йосифово в община Монтана, съобщи управителят на ВиК-Монтана Валери Иванов.

Снежната буря в Монтанско на 25 и 26 ноември скъса много жици и повали десетки стълбове от електропреносната мрежа в областта. До 1 декември електрозахранването на всички битови абонати беше възстановено във всички селища на региона. Без ток обаче останаха няколко станции, които изпомпват вода до домакинствата в десетина села. Заради паднали много стълбове, то все още няма ток в станциите в село Кобиляк в община Бойчиновци и в село Доктор Йосифово в община Монтана.

След бурята преди седмица: Все още има села без вода в Монтанско

От снощи станцията в село Кобиляк, която осигурява вода за хората в селата Кобиляк, Громшин и Бели брег в община Бойчиновци, е захранена с агрегат на течно гориво и в тези три села вече има вода след седмица на безводие. Очаква се утре да бъде осигурен агрегат и за станцията в село Доктор Йосифово.

Всеки от тези агрегати изразходва около 20 литра нафта на час и използването им излиза много скъпо на ВиК-Монтана, но това е единственият начин да бъде осигурена вода за хората в някои села, заяви Иванов. Той коментира, че възстановяването на съборените от бурята стълбове от електропреносната мрежа не зависи от ВиК-Монтана, а от екипите на „Електрохолд“. От енергийното дружество са го уверили, че до 4-5 дни или най-много седмица ще подадат ток към всички помпени станции в област Монтана.
Цветомир Цветков/БТА