Много автомобили са били изтеглени в последните три дни в областта
Все още не е възстановено електрозахранването в 16 от общо 23 села в община Монтана.

Това съобщи на извънреден брифинг кметът Златко Живков. Той уточни, че най-тежко е положението около селата Смоляновци, Клисурица, Славотин и Долна Рикса, където има не само скъсани от тежкия мокър сняг и вятъра жици, но и паднали стълбове от далекопроводите.

27 села в Монтанско са все още без ток

В тези села възстановяването на електрозахранването ще продължи по-дълго и вероятно до довечера няма да стане. Живков припомни, че токът в Монтана и във всичките села на общината спря в нощта на събота срещу неделя, като в по-голямата част от областния град и в няколко села електрозахранването беше възстановено около 11:00 часа в неделя, но в повечето села, в квартал „Кошарник“ на областния град и в част от квартал „Младост 2“ все още и към момента няма ток.

Проблемът този път дойде не толкова от големи количества сняг, а от комбинацията на тежък мокър сняг и силен вятър, което причини скъсване на жици и събаряне на стълбове от електропреносната мрежа. На някои места авариите са в труднодостъпни местности и това затруднява възстановяването на електричеството, обясни Живков.

"В Монтана улиците са изчистени от снега, обработени са със сол и химикали, сметосъбирането и сметоизвозването е нормално. Работят социалният патронаж, детската млечна кухня, училищата, детските градини, социалните заведения. Само в селата Смоляновци и Габровница училищата и детските градини са затворени, понеже няма ток", каза кметът.

През последните три дни екипите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в област Монтана са изтеглили много закъсали по шосетата на областта тежкотоварни камиони и леки автомобили, отстранили са и паднали върху пътното платно дървета, съобщиха от полицията.

ОД на МВР-Монтана

Най-голямото произшествие е било на околовръстния път край Монтана, който е част от главен път Е-79. Там поради несъобразяване с лошите метеорологични условия товарен автомобил, теглещ платформа с натоварени на нея множество леки коли, се е ударил в ТИР от чакаща на място колона от автомобили.

Спасителите са извадили невредим от кабината шофьора на товарния автомобил, който превозвал леките коли и бил заклещен. На нарушителя е съставен акт, но автомобилите от платформата са се разпилели по шосето и това е наложило спиране на движението по него за кратко.  
Цветомир Цветков, БТА