/ Община Ловеч
Направиха първа копка и стартиране на строително-монтажните работи по проект „Преустройство на сградата на Младежки дом Ловеч, за младежки дейности, музейни дейности и дейности на Община Ловеч“.

Община Ловеч

В церемонията участваха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, изпълнителят Владимир Йорданов, управител „Надежда Ви Строй“ ЕООД, арх. Емилия Христова, проектант и авторски надзор, и Пламен Зорков, ръководител на проекта, съобщиха от Общината.

„Това е едно знаково място за Ловеч от 1975 година насам и сега чрез проекта ще го наситим с много дейности и живот. Ще разкрием нови възможности за историческия музей, който най-сетне ще има свои зали, художествената галерия ще получи нови фондохранилища, ще оформим още много други модерни зали, както и център за децата.

Вярвам, че всичко ще бъде изпълнено качествено и в срок. Така че не по-късно от края на ноември 2023 г. да открием новия център на културния живот в града“, каза Корнелия Маринова.

По-рано в приемната на общината в Бароковите къщи беше дадена начална пресконференция. Ръководителят на проекта Пламен Зорков представи подробно проекта.

Ученици от ловешки училища ще засадят 100 дръвчета

Промени има в разпределението на всички етажи, обособяване на няколко функционални зони и подзони, внедряване на мерки за енергийна ефективност, осигуряване на достъпна среда и доставка на обзавеждане и оборудване.

Ще бъдат обособени зони за: Регионален исторически музей, включващ осем музейни зали, административна част, лаборатория, фондохранилища и други, Детски интерактивен център „Пътуване през вселената“, предназначен за игра на закрито и открито, мултифункционална зона за STEAM; Градска художествена галерия-Ловеч, фондохранилище и експозиционна зала за художествени творби; три танцови зали; Зала за културни събития и прожекционни зали за срещи; Кафе-сладкарница; Търговски обект и други.

Кметът Корнелия Маринова поздрави присъстващите и уточни: „Това е последният основен обект от Инвестиционната програма на общината от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, който изпълняваме през програмния период  до 2020 г. С това приключваме обновлението на централната градска зона“, съобщи кметът.



На пресконференцията присъстваха още заместник-кметът Даниел Колев, главният архитект на общината арх. Минчо Петков, Петър Деков, директор на Дирекция "Проекти,  програми и инвестиции" в общината, служители, представители на медиите.

Дейностите по сградата включват промени в разпределението на всички етажи, обособяване на функционални зони, внедряване на мерки по енергийна ефективност и осигуряване на достъпна среда.

Ще има зона за Регионален исторически музей-Ловеч; фондохранилище на Градската художествена галерия и зона за игра на закрито. Ще бъде изградена и мултифункционална зона за STEAM, лабораторни и арт занимания.

Община Ловеч

Предвидена е кафе-сладкарница. Промяната на фасадата е с максимално запазване на съществуващата каменна облицовка и нова дървена обшивка по еркери и отвори, с цел адаптация към средата на АИР „Вароша”.

Проектът „Преустройство на сградата на Младежки дом Ловеч, за младежки дейности, музейни дейности и дейности на Община Ловеч” се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Община Ловеч

Общата стойност на проекта с оборудването и обзавеждането е  5 725 666,88 лв., от които 4 070 956,00 лв. - БФП. Включват 3 460 312,60 лв. европейско финансиране и 619 643,40 лв. национално съфинансиране- Финансов инструмент - 1 654 712,88 лв.

Продължителността на проекта е 28 месеца, строителните дейности се очаква да завършат до 4 декември.