/ iStock/Getty Images
Тридесет и пет майстори ще демонстрират своите занаяти на Цветница в Ловеч. От 15 април до 17 април занаятчиите са разположили своите шатри на площад „Тодор Кирков“ в града, за да покажат на гостите на празника майсторството си при изработката на различни изделия, каза за БТА Димитрина Дренска, началник отдел „Образование, култура, вероизповедания, туризъм“ в Община Ловеч.

По думите й присъстващите на площада ще могат да се запознаят с грънчарството,  художествената керамика, резбарството, художествените плетива, кошничарството, ножарството, бижутерията и други. Занаятчиите са от цяла България.

Сред тях е  Стефка Тинкова от Ловеч. Тази година традиционно тя ще покаже изрисувани дървени яйца със символа на града – люляка, както и с шевици.  „Голямо предизвикателство е, защото шевица върху яйце се рисува сравнително трудно. Иска се наистина майсторлък“, каза Тинкова. 

На площада в кв. „Вароша“ тя ще демонстрира и предмети за бита, на които отново ще присъстват шевиците.

„За нас, занаятчиите,  Цветница е празникът, на който ние показваме уменията си, това, което ни предизвиква цяла зима да работим, за да се подготвим за този ден. Заедно с настъпващата пролет, и ние да си отворим душите и сърцата. Цветница е началото на новата година, на настъпването на новия живот“, казва майсторката.

Освен на площада, занаятчийски изделия ще се предлагат и на бул. „България“, където са разположени и шатрите на търговците.
БТА