/ Община Ловеч
Като граждани нека да бъдем достойни за живота и делото на Васил Левски – с тези думи кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова откри на 16 февруари  изложба, посветена на посветена на 149 години от гибелта на Апостола, съобщават от Общината в града.

Тя призова повече млади хора да идват в залите на Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ в Ловеч. Кметът подчерта, че богатият фонд на галерията представя най-доброто, което съхранява и винаги се включва във важните събития със свой принос.

Община Ловеч

Експозицията бе представена от Галя Герганова, главен уредник в културната институция. Представени са 15 творби – живопис и графика. Освен портрети на Апостола има и живописни платна, представящи най-близките сподвижници и революционери. Сред тях са Христо Ботев, Тодор Кирков и баба Тонка.
Творбите са дело на художници като Златю Бояджиев, проф. Добри Добрев, проф. Александър Поплилов, Иван Пеевски, Лиляна Дичева, Стефан Янев и други. Силно впечатляват  четирите графики на Дечко Тодоров.

Община Ловеч

В центъра на изложбата е разположена мащабната картина "Христо Ботев" на Златю Бояджиев. Авторите са се вдъхновявали както от архивни снимки, така и от описания на историци и писатели. Всички картини са от фонда на галерията.

Община Ловеч

Това е второто събитие от богатата програма на Община Ловеч с възпоменателни събития през текущата седмица. В понеделник бе открита изложба от творби на ловешки ученици в Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“.