/ vbox7.com
Службите в Троянския манастир "Успение Богородично" на Възкресение Христово тази година, заради извънредното положение, ще преминат със строга организация, за да се избегне струпване на хора и да се спазят мерките срещу разпространението на COVID-19, съобщи йеромонах Стефан.

Тази вечер службата ще започне в 23.30 часа на подготвен подиум в двора на манастира. Когато присъстващите намалеят, в църквата ще бъде отслужена Светата литургия.

Утре, в 12.00 часа, ще бъде отслужена т. нар. Служба на Второ Възкресение, или празнична пасхална вечерня с прочитане Евангелието за Възкресението на различни езици.

Богослуженията минават при спазване на всички определени мерки на Националния оперативен щаб, министъра на здравеопазването и Светия синод.

"За целта сме организирали човекопотока в два коридора - влизащи и излизащи. В храма се допуска по един човек и след всеки се дезинфекцират иконите и местата, до които той се е допирал", каза йеромонах Стефан и добави, че за организацията помагат доброволци.

"За този най-светъл празник желая на българския народ, на първо място, здраве, след това пожелавам на всички да не се отчайват, да не униват, а да вярват в Бога. Защото събитието на Възкресението, което ще отбележим тази вечер, ни казва, че надежда винаги има, светлината в мрака свети. Щом Христос възкръсна за нас, християните, за хората изобщо, вече няма нищо страшно и непосилно, добави духовникът.
БТА