/ iStock/Getty Images
Трима лекари са назначени на работа през последния месец в Многопрофилната болница "Д-р Параскев Стоянов" в Ловеч, която изпитва остра нужда от медицински специалисти.

По този начин са спасени от закриване отделения в критично състояние, заради недостиг на специалисти, поясни изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Румяна Нановска.

По думите й, отделението по акушерство и гинекология, въпреки че е било в критично състояние за момента има достатъчно брой лекари и те работят на пълен график.

"Имаме назначен и колега в ортопедично отделение, на половин щат. Имаме назначен лекар и в ТЕЛК. В неврологията е необходим поне още един колега, но засега там се справят добре. Гастроотделението не работи така както трябва", поясни Нановска.

Кметът на Ловеч: Недостигът ни на медици е хроничен

Въпреки тежкото финансово състояние на болницата заплатите се изплащат редовно и са на средните за страната нива в болниците като ловешката.  "Трябва да има основно участие държавата във финансирането на такива болници и преоценка на лимитите", допълни д-р Румяна Нановска.

В болницата е бил обявен конкурс за членове на Съвета на директорите и изпълнителен директор, но засега е одобрен само представителят на държавата в акционерното дружество.

Нановска поясни, че от две години е в оставка, но няма кандидати за ръководство на болницата в Ловеч, която остана и без прокурист, след като д-р Атанас Атанасов пое управлението на Александровска болница.
 
БТА