/ община Ловеч
За спешни действия за компенсиране на недостига на медицински специалисти в Ловеч, настоява в писмо до ресорния министър кметът Корнелия Маринова.

Документът е по повод последните административни решения, които според Маринова, имат пряко отражение върху сектор "Здравеопазване" в региона.

"В тази остра криза на медицински специалисти, ръководството на Община Ловеч научи от медиите за преместването на прокуриста на МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" АД - гр. Ловеч д-р Атанас Атанасов на работа в София, както и за пенсионирането на директора на РЗИ - Ловеч д-р Анета Винева", съобщава кметът и добавя, че това са лекари, доказани специалисти, от които има нужда, тъй като за ловешките граждани всеки медик е ценен.

В писмото се посочва още, че недостигът на медицински специалисти в ловешката болница е хроничен проблем, под въпрос е съществуването на акушеро-гинекологичното отделение.

Маринова добавя още, че въпреки че Общината подпомага болницата, включително със служители от общинското здравеопазване, привличане на дарители, извършване на текущи ремонти, осигуряване на подходящи битови условия за стажанти, предоставяне на ведомствени жилища за настаняване на медицински лица, акционерното участие в годините не се увеличава със стойността на закупените активи и към настоящия момент е 10,74 процента.

Кметът изразява своето безпокойство от тези действия и се надява проблемът да е комуникационен, а не дискриминационен.

"Всички ние очакваме преди предприемане на действия, отстраняващи медицински специалисти от работните им места, Вашите експерти да изготвят локални анализи и проучвания, относими към съответните структури. Същото би дало възможност на ръководството на Министерство на здравеопазването да взема информирани решения".

Маринова изразява надежда, че министърът на здравеопазването ще предприеме спешни действия за компенсиране на недостига на медицински специалисти за сферата на здравеопазването в Ловеч.

 
община Ловеч