/ iStock/Getty Images
Оставиха в ареста 15-годишното момче за убийството на възрастна жена в Ловеч, съобщиха от съда.

Случаят е от 13 юни, когато в къща във вилна зона на града е открита убита 71-годишна жена. При огледа е установено, че тя е с тежка травма на главата, довела до смъртта ѝ. 

Като заподозрян за престъплението е задържано 15-годишно момче, което в хода на разследването е направило пълни самопризнания. Според държавното обвинение, макар че разследването е в начален етап, може да се направи обосновано предположение, че младежът е извършил престъплението, за което е обвинен, както и че има съществува реална опасност той да се укрие, ако му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение. 

Задържаха 15-годишно момче за убийството на възрастна жена в Ловеч

Защитата на младежа настоя той да бъде поставен под домашен арест, предвид факта, че е непълнолетен. От съда посочват още, че постоянният арест спрямо непълнолетен се взема в изключителни случаи.

В конкретната хипотеза, според съда, е налице такъв изключителен случай. Този извод се налага съобразно тежестта на обвинението, характера на деянието и неговата висока обществена опасност, наличието на данни за съпричастност на обвиняемия към престъплението и с оглед на обстоятелството, че след задържането си е направил опит да избяга.

Въз основа на това и с цел обвиняемият да не се укрие или извърши друго престъпление, съдът прие, че следва да наложи най-тежката мярка. Наказанието за това престъпление предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба или протест в тридневен срок пред Апелативен съд-Велико Търново. В случай на жалба или протест, насрочва съдебно заседание пред Апелативния съд във Велико Търново на 23 юни, от 10:00 часа.

Припомняме, че на 13 юни, около 08:00 часа е получен сигнал за жена, която не отговаряла на повикванията на близките си. Тя живеела сама във вила в местност край Ловеч.

При извършена проверка от екип на полицията тялото ѝ било открито във вилата. При първоначалния оглед е установено, че жената е с тежка травма в главата, която е и вероятната причина за смъртта ѝ.
БТА