РЗИ се е самосезирала за гробищния парк
От Националната агенция по приходите (НАП) са започнали проверка в Община Ловеч, свързана с обредните дейности, потвърдиха за БТА от приходната агенция.

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) се е самосезирала по медийни публикации и също извършва проверка в местния гробищен парк „Скобелево“, съобщи за БТА и.д. директор Росица Милчева.

Траурни агенции на протест в Ловеч (ВИДЕО)

Проверката, която приходната агенция е започнала, е във връзка с писмо от „БЕТА ТРАУР 84“ ЕООД, постъпило в Централно управление /ЦУ/ на НАП и е за установяване на факти и обстоятелства (ПУФО) на Община Ловеч, посочват от агенцията.

В хода на проверката ще бъдат изследвани организацията на дейността на Общината, свързана с обредната ѝ дейност, както и поставените в писмото на „БЕТА ТРАУР 84“ ЕООД въпроси: липса на цени за различните видове траурни стоки, пазарни ли са цените по тази стопанска дейност, подлежат ли сделките на данъчно облагане по реда на Закона за подоходно корпоративно облагане /ЗКПО/ и как се отчитат формираните приходи от тях.

При установяване на обстоятелства, водещи до отклоняване на данъчното и осигурително облагане, екип от проверяващите - двама инспектори от дирекция „Контрол“ на ТД на НАП - Велико Търново, сектор "Проверки" - ИРМ Плевен, ще преценят необходимостта от възлагане на последващи контролни действия - ревизия - спрямо Бюджетна дейност „Обреди“, която стопанисва и управлява общинските гробищни паркове на територията на Ловеч.

Законоустановеният срок за приключване на проверката е 13 май, посочват още от приходната агенция. Регионалната здравна инспекция в Ловеч също проверява местния гробищен парк „Скобелево“, относно чистотата и проблеми свързани с новоизкопани гробни места, след подаден сигнал и медийни публикации, заяви за БТА и.д. директор д-р Росица Милчева.

По думите ѝ сигналът е за изхвърлянето на отпадъците и огражденията на гробищния парк. Във връзка с медийни публикации за проблеми с новоизкопани гробни места и приложени снимки на гробове, пълни с подпочвени води, от РЗИ са се самосезирали и е организирана цялостна проверка.

„Изискали сме от община Ловеч информация, свързана с кадастъра, тъй като в жалбата са посочени два парцела, които ние трябва целенасочено да проверим“.

БТА отправи запитване до Община Ловеч дали въпросните парцели са узаконени като част от гробищния парк, който тя стопанисва, но все още от там не са отговорили.

Собственици и служители на частните траурни агенции в Ловеч искат преразглеждане на Наредбата за гробищните паркове и изградените в тях обредни зали на територията на община Ловеч, както и Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и услуги в частта за траурните дейности. Обвиняват в монопол общинската бюджетна дейност „Обреди“.
БТА