/ iStock/Getty Images
Детските ясли и детските градини в община Ловеч отварят за посещение на деца от 1 юни /понеделник/. Това е посочено в заповед на кмета Корнелия Маринова, съобщават от общинската администрация. Със същата заповед се утвърждават мерки за организиране на дейностите в тях.

Според мерките, подновяването на посещението на детските заведения може да стане, след като родителите писмено декларират, че ще спазват новите правила за работа на детската градина/ясла. Не се изисква представяне на медицински бележки.

Отчитайки традиционната средномесечна посещаемост през лятото, както и заявената в проведената анкета с родители готовност да пуснат децата си на детска градина, очакваният брой в група ще бъде между 12 и 16 деца, допълват от администрацията. В случай на едновременно присъствие на повече от 20 деца от една група ще се предприемат действия за разделянето им в подгрупи чрез обособяване на отделни кътове в рамките на общото помещение или се търси друго подходящо решение.

Приемът на децата ще се извършва по предварително оповестен график. Ако климатичните условия го позволяват, това ще става на двора или на специално обособено пространство, осигуряващо отстояние на най-малко 2 метра между семействата, като не се допуска влизането на придружителите в сградата на детското заведение. Приемът ще се извършва от медицинско или друго упълномощено от директора лице.

При съобразяване с климатичните условия децата ще остават навън, с изключение на времето за хранене и почивка. Когато това е възможно, и храненето ще се осъществява на открито.

Няма да се допуска събиране на една място на персонал от детската градина/ясла, освен ако това не е необходимо за опазване здравето и живота на децата.
На директорите на детски ясли и градини е възложено организирането на дейностите при спазване на всички противоепидемични мерки, въведени от държавните здравни органи.