Заместник-кметът на Кърджали Веселина Тихомирова откри екофестивала "Зелана вълна - 21 век"
Заместник-кметът на Кърджали Веселина Тихомирова откри екофестивала "Зелана вълна - 21 век" / Павел Тенчев
За осма поредна година Кърджали е домакин на екофестивала „Зелена вълна – 21 век”, неговото 13 издание.  То бе открито днес в Дома на културата в родопския град от заместник-кмета на общината Веселина Тихомирова.
Директорът на фондация „Европейски екологичен фестивал” Невена Праматарова поздрави дошлите на откриването на форума като подчерта, че той се е превърнал в устойчиво събитие, което служи за пример  и в другите градове в страната.
„Много хора се обръщат към нас, за да може да бъдат видени филми, които показваме, и на други места. Това са сериозни продукции, които показват негативните последици от климатичните промени и от негативната намесата на човека върху природата . Същевременно сме избрали оптимистични заглавия, които ще ни заредят с оптимизъм и в крайна сметка показват, че нещата могат да бъдат по-различни.”, каза Праматарова.
Сред гостите в залата на Дома на културата беше Цветан Цветанов, председател на Съвета на Фондация „Европейски екологичен фестивал” и Гергана Лаптева от българския антарктически институт, участничка в седем експедиции до Ледения континент. Очаква се в Кърджали да пристигне и председателя на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев, който тази вечер ще представи пред аудиторията в Дома на културата книгата си „Антарктика – Студения юг”.
Официалното откриване на фестивала бе съпроводено и с откриването на изложбата „Непознатата южна земя - Terra Australis Incognita” и представянето на едноименния алманах от техния автор Гергана Лаптева.