Водното огледало – общинска собственост? Политическа недомислица, коментира кметът Азис
Водното огледало – общинска собственост? Политическа недомислица, коментира кметът Азис / netinfo

 Водното огледало е прехвърлено като собственост и стопанисване община Кърджали. Това е станало по препоръка на комисията за приемане на акт 16 на хидротехническото съоръжение. Днес на брифинг кметът на общината инж. Хасан Азис нарече подобно действие „политическа недомислица" и се аргументира с факта, че то не е аргументирано с нито един действащ закон на страната. Градоначалникът цитира експерти, според които управлението на водното огледало е изцяло в  прерогативите на МИЕТ, респективно държавата.

„От една страна реките и коритата им са изключително държавна собственост. А долния яз до Веселчанския мост е закрепен именно в коритото на река Арда. По същата логика те могат да ми вменят и управлението на язовирите „Кърджали" и „Студен кладенец", като част от Каскада Арда, каквато част е и Водното огледало", коментира градоначалникът.

Въпреки всичко той е назначил комисия за приемане-предаване на управлението на долния яз и на цялото Водно огледало на община Кърджали.

За да обслужват и управляват шлюзовете до Веселчанския мост ще бъдат назначени поне 4-ма души за управлението на съоръжението. Подготвя се и проект за видеонаблюдение на цялата зона на Водното огледало, както и проект за обезопасяване и възможности за бързо реагиране при възникване на инциденти по протежението на канала. Бърза лодка ще бъде на разположение на четиримата, работещи на шлюзовете, ще бъдат изградени и допълнителни стълби и подходи по стените на съоръжението, за които удавник може да се хване при инцидент.

Водното огледало е част от енергийната система, част от националната сигурност, част от управлението на водите и поддържането на водните нива, което касае освен България, и Гърция и Турция, коментира още Хасан Азис, който обаче е приел отговорността за стопанисване на Водното огледало като гласуване на голямо доверие от страна на правителството, което смята да оправдае.