/ БГНЕС/БЗДП
Бояна – египетският лешояд, чиято история развълнува хиляди хора по света, бе намерен мъртъв със следи от огнестрелна рана в района на гр. Джебел. Тя е първият египетски лешояд, излюпен в eвропейски зоопарк, освободен и сформирал двойка в дивата природа на България, съобщават от БЗДП.

Преди броени дни Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) получи тревожен сигнал от GPS предавателя, с който е маркирана птицата. Екипът на БДЗП със специално обученото куче Барс незабавно посети мястото и откри тялото на лешояда. Веднага е подадена информация към всички отговорни институции.

БГНЕС/БЗДП

Сформиран е междуинституционален екип с участието на представители на полиция, прокуратура и държавно горско стопанство и по случая започва разследване за изясняване на обстоятелствата около смъртта на рядката птица и установяване на извършителя на това жестоко престъпление срещу българската природа. Образувано е досъдебно производство и разследването продължава.

Египетският лешояд е световно застрашен вид и най-бързо намаляващата хищна птица в Европа. Видът е защитен и неговото преследване попада под разпоредбите на Наказателния кодекс, който предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5 000 до 20 000 лева. Припомняме, че за последните две години това е вторият случай на бракониерство над лешояд в област Кърджали след като черен лешояд бе прострелян и по-късно загина от раните си.

БГНЕС/БЗДП

За последните 30 години, популацията на египетският лешояд на Балканите е намаляла с 80%, като днес у нас гнездят едва 26 двойки от емблематичния вид.

Над 20 организации от 14 държави по целия му миграционен път (Европа, Азия и Африка) са обединили усилия за опазването му, тъй като рискът величественият силует на тази древна птица да изчезне от нашите географски ширини е напълно реален. Ето защо, загубата на дори един индивид има огромно значение за популацията.

Смъртта на Бояна е огромна загуба за природата на България и тежък удар за стотиците хора, които работят усилено за опазването на този световно застрашен вид не само у нас, но и по целия му миграционен път до Африка.

БГНЕС/БЗДП

Бояна е излюпена и отгледана в зоопарк Прага, Чехия, през 2017 г., а година по-късно е дарена на България, за да стане част от програмата за подсилване на популацията на вида на Балканския полуостров. През 2018 г. Бояна е освободена в дивата природа на Източни Родопи, адаптира се успешно и заживява сред дивите си събратя. През следващите три години тя посещава над 20 държави в Европа, Близкия Изток и Африка, изправя се пред многобройни опасности, за да се завърне отново в България през тази година. Тук, в Източни Родопи, тя откри своя партньор и зае гнездова територия близо до гр. Джебел. Това е първият случай в България и едва втори в Европа, при който египетски лешояд, излюпен в зоопарк или размножителен център, сформира двойка в дивата природа.

Установяването на този случай на посегателство над природното богатство на страната ни бе възможно благодарение на използването на модерните проследяващи устройства. През последните години използването на GPS предаватели, с които са маркирани редки и застрашени видове птици, спомогна за установяването на редица инциденти и опасни практики в нашата страна, сред които нелегалното използване на отрови и бракониерство. Много други посегателства обаче остават нерегистрирани.

БДЗП активно подпомага изграждането на институционален капацитет за борба и превенция на посегателствата над защитени видове. Преди броени месеци стартира и процес за създаване на специализирано звено към МВР за разследване на престъпления против природата.
БГНЕС