Турският  вицепремиер Бекир Боздаг посети за Байрама Кърджали, придружан от Касим Дал и Корман Исмаилов
Турският вицепремиер Бекир Боздаг посети за Байрама Кърджали, придружан от Касим Дал и Корман Исмаилов / netinfo

Байрамска неофициална визита направи турският вицепремиер Бекир Боздаг в Кърджалийско. Сред придружаващите го турски медии и около 6 депутати от Меджилиса /турския парламент/ бяха и лидерите на Народната партия „Свобода и пдостойнство” /НПСД/, отцепили се от ДПС Касим Дал и Корман Исмаилов. Гостите посетиха кърджалийската джамия, поздравиха мюсюлманите, след което продължиха воаяжа си в Момчилград, където посетиха средното мюсюлманско училище.

Турският държавник бе посрещнат от председателя на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Мехмед , мюфтията на Кърджали Бейхан Мехмед и други духовни водачи от региона.

Сред посрещачите не се забеляза нито един представител на ДПС от региона.  Корман Исмаилов отказа да определи този факт като бойкот от страна на бившите си съпартийци, но отбеляза, че покана е била отправена към всички, включително и към ДПС. Според общинския лидер на движението Мухарем Мухарем обаче към тях никой не се е обръщал с покана.

Касим Дал отказа да разговаря с медиите под предлог, че днешния ден е празничен и не е подходящ за политически коментари.

Вицепремиерът на Турция Бекир Боздаг не даде изявление за медиите, като мотивът за това според пресаташето му бе, че никъде не е говорил пред медиите при своето неофициално посещение и обиколка из България.

Турският държавник подари на кърджалийското джамийско настоятелство специално издание на Корана, а в замяна получи като дарове от местните духовни мюсюлмански водачи плакет и голяма снимка на Исторически ямузей в Кърджали, за чиято сграда Мюсюлманското вероизповедание в България води дела с претенцията че е негова собственост като бише Медресе.