Тръгна делото за касиране на изборите в Кърджали
Тръгна делото за касиране на изборите в Кърджали / netinfo

Административният съд в Кърджали даде ход на първото дело за касиране на кметски избор в рамките на Избори 2011 в България, образувано по жалба на ГЕРБ. В жалбата се иска повторно преброяване на бюлетините на база на допуснати нарушения и касиране на изборите. След като изслуша страните по делото - народният представител Цвета Караянчева, кметът Хасан Азис, представляващите ги адвокати и ръководството на ОИК,  съдията Виктор Атанасов определи, че броенето на действителните и недействителни бюлетини от всичките 133 избирателни секции, касаещи вота на кандидатите за кмет от ДПС и ГЕРБ Хасан Азис и Илия Илиев, може да започне. То ще се извърши в присъствието на страните по делото и ще бъде прекратено, ако една от страните липсва.

В хода на делото стана ясно, че представителите на ОИК в Кърджали и кмета Хасан Азис намират жалбата на ПП „ГЕРБ" за напълно неоснователна. Не са налице нарушения, които да водят до опорочаване на вота, убедени са адвокатите на градоначалника.

Съдия Атанасов допусна исканите от страните свидетели по делото до разпит, което ще стане в едно от следващите заседания на съда.

Адвокатът на Цвета Караянчева Маргаритов посочи пред съда доводите, поради които иска повторно преброяване на бюлетините. Те са свързани с констатирани нарушения по време на изборния ден. Адвокатът твърди, че са гласували лица, които от години не са в България и нямат настоящ адрес, че имало лица с право да гласуват, но недопуснати до урните, предварително подадени бюлетини преди да се влезе в „тъмната стаичка", присъствие на лица в изборните секции, които по закон нямат право на това.

Опитът ми показва, че няма как да се свие разликата между двамата кандидати, тя е над 11 хиляди гласа и преброяването едва ли ще я промени съществено, коментира пред медиите след заседанието съдия Атанасов. Той се надява, че след два три дни броене самите ищци да поискат прекратяване на делото след като се убедят в „безмислието на това начинание". Аз няма да прекратя делото, защото не искам да останат никакви съмнения, че съда взема страна или пречи, каза още съдия Атанасов.