Само 21 ученика завършват тази година 8 клас в Ардинско
Само 21 ученика завършват тази година 8 клас в Ардинско / netinfo

Само 21 ученика в община Ардино ще завършат 8 клас през настоящата учебна година. Това е и общината в Кърджалийска област с най-малко завършващи 7 клас - едва 44. Това сочат данните на Регионалния инспекторат по образование в областта за учебната 2011/2012 година.

Причините за малкия брой ученици в тази възрастова група в Ардинско са свързани с ограничения поминък на населението и свързаните с това миграционни процеси. Много хора търсят работа във вътрешността на страната или в чужбина и това определя къде ще живеят и учат децата им, коментира началника на образователния инспекторат Гроздан Колев.

По думите му първенец по най-голям брой ученици, завършващи през тази учебна година, е областния център Кърджали като седмокласниците са 547, а осмокласниците - 202-ма.

От спуснатия план прием от МОМН за следващата учебна година  най-търсени остават паралелките с изучаване на чужд език. Нови за област Кърджали са и две нови специалности н Професионалната гимназия по строителство - брокер на недвижими имоти и интериорен вътрешен дизайн, каза още Гроздан Колев.