Наблюдаваме частично лунно затъмнение
Наблюдаваме частично лунно затъмнение / netinfo
С 8 минути по-рано от официално обявеното време ще наблюдават кърджалийци частичното лунно затъмнение тази вечер, съобщи директорът на Астрономическата обсерватория „Славей Златев” в Кърджали Агоп Узунбохусян.  
„При изгрева на луната явлението няма да може да се наблюдава, тъй като града се пада в нисък терен, но при пълната му фаза, която настъпва в 21,20 часа, това ще е възможно”, поясни той.
По думите му явлението ще може да бъде наблюдавано с обикновен бинокъл, както и снимано с нормален обектив на фотоапарат. „Няма някакви специални изисквания за наблюдаване на частичното лунно затъмнение по отношение на здравето на хората”, каза Узунбохусян.
Той съобщи и за още едно събитие, свързано с наблюдение на небесните тела, което ще се случи през тази седмица. От 11 до 13 август от Астрономическата обсерватория в Кърджали ще бъдат наблюдавани персеидните потоци. Това ще стане чрез модерния телескоп, с който се сдоби обсерваторията през юни тази година, и в чиято памет има около 40 хиляди небесни обекти.