Режат с две трети субсидията на театъра в Кърджали, общините не помагат
Режат с две трети субсидията на театъра в Кърджали, общините не помагат / netinfo

Субсидията на Драматично-кукления театър „Димитър Димов" със сцена „Кадрие Лятифова" в Кърджали за 2012 година ще бъде с две трети по-малка спрямо 2011-а. Причината е, че храмът на Мелпомена в родопския град преминава в категорията на драматичните театри, за което се получават 15 лева субсидия на билет, а не както досега - със статут на музикален театър, за което получаваше 40 лева на билет. За преобразованието е внесен проект в Министерския съвет от министъра на културата Вежди Рашидов, съобщи на пресконференция директорът на театъра в Кърджали Пламен Панев.

            По думите му културната институция е понесла още един сериозен удар след като общините в област Кърджали са престанали да го подпомагат, в това число и община Кърджали, каквато практика имаше до 2011 година. Кърджали е единствената община в България, която не подкрепя театъра си, коментира Панев.

Според него единият начин да се справи с проблема е да бъдат съкратени две трети /колкото е намалена и субсидията/ от състава на театъра. Това няма да се случи, но ще работим 10 пъти повече, категоричен беше Пламен Панев.

Въпреки очевидно трудната ситуация, Панев подчерта, че е оптимист, защото имат подкрепата на министър Вежди Рашидов. Получиха от МК два нови автобуса и очакват генерален ремонт на сградата, какъвто не е правен от построяването й през 70-те години.