Пълно неведение и липса на информация изкара металурзите от ОЦК отново на протест
Пълно неведение и липса на информация изкара металурзите от ОЦК отново на протест / netinfo

 Пълно неведение и липса на всякаква информация относно бъдещето на ОЦК-Кърджали отново изкара металурзите на протест днес. Точно в 10.30 часа те блокираха едно от основните кръстовища в центъра на областния град, заключено между бел. „България" и ул. „Булаир. Според синдикатите в завода денят на протеста е избран не случайно, тъй като днес отново вървят преговори между банките кредиторки и собственика на Интертръст Холдинг Валентин Захариев, а утре предстоят разговори и с ресорните министри относно бъдещето на металургичното предприятие.

В зависимост от резултатите от тези преговори металурзите ще определят и бъдещите си действия, а те са или излизане на трудовата борса, или продължаване на протестите. Всички работници се надяват на третия вариант, а именно - заводът да продължи да работи с ново ръководство и нови собственици.

„Тук сме, за да покажем, че сме все още живи, че не сме отписали завода и никога няма да го направим", каза Анни Георгиев, синдикален лидер на „Подкрепа" в завода. По думите му никой в завода нямал никаква информация, включително и от ресорните министри, какво е бъдещето на завода, което провокирало и днешния протест.

„Хубаво, че народният представител Цвета Караянчева успокои духовете като каза, че обявяване в несъстоятелност на завода няма да има. А от днешните и утрешни преговори с банките кредиторки очакваме положителни резултати - такива, че заводът да продължи да работи", каза председателят на КНСБ в предприятието Белю Стайков. Според него работниците продължавали да го напускат. До вчера около 80 човека били направили това. Що се отнася до възможността всеки индивидуално да съди собственика, Стайков каза, че над 400 металурзи са се сдобили с изпълнителни листове, но решенията на съда били стопирани, тъй като правния отдел на ОЦК ги обжалвал.