Предприятие за замръзяване на зеленчуци гласят в кърджалийско село
Предприятие за замръзяване на зеленчуци гласят в кърджалийско село / netinfo
Хладилно стопанство с вместимост 600 тона за зеленчуци ще заработи в кърджалийското село Подкова. Предприятието ще е със смесено участие – общинско и частно. В него ще приемат, окачествяват, сортират и опаковат плодове и зеленчуци.

Според кмета на община Кирково, инициатор на бизнеспроекта, в новото предприятие целогодишно ще бъдат ангажирани около 30 души. През активния сезон ще се работи на две смени и работниците ще стигат до 250. За изграждането на предприятието общината ще кандидатства с проект по Програмата за развитие на селските райони.

През последните години община Кирково е водеща в областта в отглеждането на пипер. През 2006 г. са постигнали рекордно производство - над 6000 тона. През миналата година добивите са били по-ниски заради сушата. С изграждането на предприятието в Подкова ще се разреши проблемът с реализацията на пипера. На територията на общината вече има създадени три овощни градини по Програмата за развитие на алтернативно земеделие в Родопите. Подготвят се площи и за нови насаждения.