Предлагат посмъртно генерал Делов за орден „Стара планина І степен, с мечове”
Предлагат посмъртно генерал Делов за орден „Стара планина І степен, с мечове” / netinfo

 Граждански инициативен комитет в Кърджали предлага на Националния инициативен комитет за честванията на 100 години от Балканските войни освободителят на южния град генерал Васил Делов да бъде удостоен с най-високото държавно отличие Орден „Стара планина І степен с мечове". Това съобщи на пресконференция народният представител Цвета Краянчева, която е и председател на инициативния комитет.

Освен нея в него влизат още областният управител на Кърджали Иванка Таушанова, общинския лидер на ГЕРБ Илия Илиев, Георги Акабалиев - представител на старите кърджалийски родове, художникът Джемал Емурлов - Джими, който е и почетен гражданин на Кърджали.

„Във връзка с предложението от днес тръгва национална подписка, а засега подкрепа за нея имаме от Хасково, Стара Загора, Сливен, Котел, Пловдив, Смолян, Бургас, Благоевград, Велико Търново", уточни Караянчева. По думите й, след приключването на подписката, тя заедно с предложението за най-високото държавно отличие ще бъде внесена в Министерския съвет, а от там и в президентството. Предложението да бъде удостоен освободителят на Кърджали генерал Васил Делов посмъртно с най-високото държавно отличие идва в отговор на въздържанието на общинските съветници от ДПС в местния парламент да приемат героя от Балканската война за почетен гражданин на Кърджали.

„Във войните са умирали и българи и турци. Имената им стоят по паметниците на България. И няма как да се позволи на една политическа партия да прави предизборна агитация, да размахва пръст и да демонстрира, че всичко зависи от нея. Не, всичко зависи от гражданите, от нас", коментира Цвета Караянчева.

Тя съобщи, че ще изисква официално от кмета на Кърджали онази подписка с хора, които не желаели генерал Делов да бъде почетен гражданин, за да се разбере кои са те, кого представляват, под какво са се подписали.