Обявиха бедствено положение в Кърджали, преливат 8 микроязовира
Обявиха бедствено положение в Кърджали, преливат 8 микроязовира / netinfo

Областният управител на Кърджали Иванка Таушанова обяви бедствено положение на територията на област Кърджали, считано от 11 часа на 6.02.2012, г заради големите количества валежи през последното денонощие, високите нива на реките Върбица и Крумовица, продължаващото преливане на микроязовири, залетите помпени станции за питейна вода и разрушените пътища, въжени мостове и наводнени жилищни и обществени сгради. Целта е да се ангажира цялата налична техника и човешки ресурси за овладяване на тежката обстановка, подпомагане на населението и минимизиране на щетите. Въвеждат се денонощни дежурства в кризисните щабове по общини. На кметовете е разпоредено да установят наблюдение на микроязоворите и реките, да определят места за извличане на инертни материали при необходимост от укрепване на диги и стени и да осигурят места за временен подслон на нуждаещи се. Населението да се запаси със стоки от първа от необходимост - храна, вода и медикаменти, а болните на хемодиализа при необходимост да се хоспитализират.

Заради създалата се ситуация областният управител свика Кризисния щаб за защита при бедствия.

8 микроязовира преливат на територията на областта. Те се намират в землищата на селата Македонци, Бенковски, Домище, Сливарка - 1 и 2, Гулия, Вранско и Груево. Засега няма опасност язовир „Кърджали" да прелее, но всеки момент това може да се случи с язовир „Студен Кладенец". Залети са помпените станции по р. Върбица, при с. Припек и с. Мургово. Наводнени са детски градини в кв. „Гледка", кв. „Веселчане", ОДЗ „Вяра, надежда любов", с. Горна крепост и с. Три моголи, ОУ „Васил Левски", ГПЧЕ „Христо Ботев", ПГ по механотехника.  

Най-голямото количество валежи, измерено в област Кърджали за последното денонощие, е в община Кирково - 179 л/кв.м. В община Джебел са паднали 75 л/кв.м, в община Момчилград - 116 л/кв.м. Към 7,30 ч тази сутрин без електрозахранване са селата Ленище и Чубрика в Ардинско. По данни на ОПУ Кърджали временно е бил  затварен пътят между селата Падало и Орешари поради паднали камъни на пътното платно.