Кръгла маса на тема "Българското европредседателство" се проведе в Кърджали.
Кръгла маса на тема "Българското европредседателство" се проведе в Кърджали. / netinfo
България се превърна в лидер на Балканите, заяви по време на Кръгла маса в Кърджали на тема  „Българското председателство на Съвета на ЕС – същност и възможности“ заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. По думите й страната ни има ресурсите и капацитета  да подготви и реализира едно гъвкаво и ефективно европредседателство, което почива на трите „К“ – консенсус, конкурентоспособност и кохезия.
Кръглата маса бе организирана от Сдружение „Нови перспективи за развитие“ и Младежки информационно-консултативен център - Кърджали. Гости на форума бяха  Смилена Костова, съветник на министъра по европредседателството Лиляна Павлова и областният управител на Кърджали Никола Чанев. Във форума участваха  гимназисти, педагози, директори на образователни институции, представители на неправителствения сектор.
„Европредседателството е шанс за България да диктува дневния ред на ЕС и да изведе в него национални приоритети, ключови за развитието на общността“, каза пред тях областният управител Никола Чанев при откриването на дискусията.  
По думите на съветника на министър Лиляна Павлова Смилена Костова разходите за българското председателство ще са около 150 млн. лв. „Ползите от него обаче са несравними, това е исторически момент в съвременната ни история“, обясни Смилена Костова.